EgészségTár

Pajzsmirigy-túlműködés  2022. 03. 16.
Okok, tünetek és kezelés

Pajzsmirigyünknek fontos szerepe van a szervezet egészséges működésében, számos folyamatra kihatva. Betegségei szerteágazó tüneteket okozhatnak. A pajzsmirigyhormonok túltermelődése egy ezen betegségek közül. Leggyakrabban a 20 és 40 év közötti korosztályt érinti, előfordulása kicsit nagyobb nőknél.


Mi okozhat pajzsmirigy-túlműködést?

 A pajzsmirigy-túlműködéshez (hyperthyreosis, hipertireózis) számos különböző ok vezethet:

- autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór: az esetek 60-80%-a
- thyreoiditis (pajzsmirigygyulladás)
- autonóm adenoma
- secunder módon fokozott TSH-termelődést okozó hypophysis folyamat
- fokozott jódbevitel
- túl sok pajzsmirigyhormon bevitele
- strúma (golyva): leggyakrabban jódhiány következménye, nem feltétlenül jár a pajzsmirigyfunkció zavarával, de társulhat hozzá alul- vagy túlműködés is.

pajzsmirigy

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Tévhit, hogy mindig van tünet, sokszor egy laboratóriumi szűrőteszt során derül csak ki a túlműködés. Máskor más szervek betegségeire engedhetnek következtetni a jelentkező tünetek. A panaszok szerteágazóak és eltérő súlyosságúak lehetnek.

A leggyakoribb panaszok a következők:
- szapora szívverés, szívritmuszavar
- magas vérnyomás
- hasmenés, fogyás, akár fokozott étvágy mellett
- hajhullás, bőr- és körömeltérések
- lábszáron észlelt úgynevezett pretibialis ödéma
- idegesség, ingerlékenység, álmatlanság
- melegintolerancia, meleg, izzadékony bőr


A pajzsmirigy megnagyobbodása előfordulhat alulműködésben és túlműködésben (autoimmun túlműködés - Graves-Basedow-kór tünete is lehet), de nem törvényszerű. A megnagyobbodás oka leggyakrabban strúma, adenoma, göb vagy daganat lehet.

Mik lehetnek a szövődmények?

Szívritmuszavar (súlyos esetben szívelégtelenséghez vezetve), felborult anyagcsere, alultápláltság a fogyás és hasmenés miatt, fokozott fertőzéshajlam lehet a kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés következménye.

Mi a thyreotoxikus krízis?
Kifejezett túlműködés esetén bármely életkorban előfordulhat, de újszülöttben és idősekben súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ellátása sok esetben intenzív osztályos feladat. Láz, magas vérnyomás, szapora szívverés, idegrendszeri és emésztőrendszeri tünetek, akár szívelégtelenség is felléphet.

Pajzsmirigy-túlműködés és meddőség, fogamzás

Maga a pajzsmirigy-túlműködés nem feltétlenül akadályozó tényező a teherbe esés szempontjából. Mindezzel együtt a terméketlenség miatt vizsgált nők 2-3 százalékánál derül ki pajzsmirigy-túlműködés.

A pajzsmirigyhormonok túltermelése rendszertelen mestruációt, menzeszkimaradást okozhat, illetve növeli a spontán vetélések gyakoriságát. Férfiak esetén a hyperthyreosis a spermiumok mozgásának zavarát okozhatja.

Mindezek miatt a kivizsgálás keretein belül mindig – és lehetőleg korán – ki kell térni a pajzsmirigyfunkció laboratóriumi vizsgálatára.

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül

Pajzsmirigy-túlműködés és terhesség, szoptatás

Terhesség alatt előfordulhat átmeneti pajzsmirigy-túlműködés is. Ez akár a gesztációs thyreotoxikózis nevű súlyos állapotot is eredményezheti, ez azonban ritka. Általában átmeneti a terhesség alatt kialakuló hormontúltengés – elméletileg a magas HCG-szintnek szerepe van a kialakulásában –, az enyhe eset kezelést sem feltétlenül igényel, azonban követést igen, mert tarthat tovább vagy hosszú távon alulműködést okoz a pajzsmirigygyulladás.

Gyakrabban észlelik ikerterhességnél és vészes hányások esetén. Tünetei átfedhetnek a terhesség során észlelhető eltérésekkel, ezért nem mindig egyértelmű és fordul a terhes nő vele orvoshoz, de szerencsére ritka folyamatról beszélünk.

Másik – ez a gyakoribb – esetben a meglévő pajzsmirigy-túlműködés mellett alakul ki terhesség. Jó esetben a hyperthyreosis ismert, gondozott és kezelt. A pajzsmirigy-túlműködésre utaló panaszok mellett ugyanis fokozza az anyai magas vérnyomás, preeklampszia, koraszülés kockázata, káros lehet a magzatra is.

Terhesség után kialakuló úgynevezett posztpartum thyreoiditis a szüléseket követően az esetek 7 %-ában alakul ki. Átmeneti, pár hétig vagy hónapig tartó pajzsmirigygyulladásról van szó, ami lehet, hogy gyógyszeres kezelést is igényel, átmehet alulműködésbe is.

Terhesség alatti pajzsmirigy-túlműködés esetén gyakoribb orvosi kontroll szükséges. Amennyiben kezelés indokolt, az elsősorban gyógyszeres. A propiltiouracil részesítendő előnyben, mivel a metimazol az első trimeszterben okozhat magzati károsodást. Később azonban akár váltani is kell, a propiltiouracil esetleges májkárosító mellékhatása miatt. Műtét ritkán, indokolt esetben szükséges lehet, de radiojód kezelés ellenjavallt.

Ismert Graves-Basedow-kór esetén érdemes az újszülött szűrése is.


Hogyan igazolható a pajzsmirigy-túlműködés?

A legfontosabb szerepe a laboratóriumi vizsgálatnak van, amit az okok tisztázása érdekében további vizsgálatok követhetnek.

TSH-szint-mérés a túlműködés szűrőtesztje, illetve a T4 és T3 hormonok szintjének mérése
ultrahangvizsgálat a pajzsmirigy szerkezetének, göbök jelenlétének megítélésére
izotópos vizsgálat elsősorban göb vagy göbök esetén
vékonytű biopszia (aspirációs citológia), amennyiben nagyobb göb eredete kérdéses

pajzsmirigy tünetei

Hogyan kezelhető a pajzsmirigy túlműködése?

Elsősorban gátlószeres, gyógyszeres kezelés szükséges. Metimazol vagy propiltiouracil adása tartósan (1-2 évig) általában elegendő. Szükség esetén műtét vagy radiojód kezelés is indokolt. A beteg hosszú távú követést és ellenőrzést igényel. A betegség gyakran alulműködésbe megy át.

Forrás: webbeteg.hu

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938
+36 30 996 7947

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.