EgészségTár

Egészségpénztár okosan  2022. 05. 03.
Így spórolhat hatékonyan az Egészségpénztár segítségével

Az egészségpénztárra sokan úgy gondolunk, mint egy olyan különálló számlára, amelyről gyógyszereket vásárolhatunk és magánorvoshoz járhatunk. Pedig az egészségpénztár jóval többet tud ennél. Megmutatjuk, mi teszi igazán vonzóvá.

Az egészségpénztár egyike a három önkéntes pénztárnak. Ezenkívül van még önkéntes nyugdíjpénztár és önkéntes önsegélyező pénztár is. Mindegyik pénztárra jellemző, hogy öngondoskodást tesz lehetővé egy meghatározott céllal.

Ennek tehát pont az a célja, hogy az állami ellátáson felül saját magunk számára előtakarékoskodjunk az egészségünkre, nyugdíjunkra vagy fontosabb életeseményekre. Ráadásul ezt úgy tegyük, hogy az több szempontból is megérje nekünk.

Az egészségpénztárak nagy előnye, hogy egyben önsegélyező pénztárként is működnek, így sokkal több szolgáltatást nyújtanak, mint korábban, és mint amit gondolnánk. Az egészségpénztári számlához a legtöbb pénztárnál kártya is tartozik, így gyorsan és kényelmesen fizethetünk vele, és az egyéb szolgáltatások igénybevétele sem túl bonyolult..

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is


Mire használhatjuk az egészségpénztárban tartott pénzünket?


Az egészségpénztári számlánkat gyakorlatilag egész életünkön át használhatjuk. A legkézenfekvőbb felhasználási lehetőség a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények vásárlása, és a legtöbben valóban erre használják a számlájukat. A kártyánkkal megvehetünk minden olyan terméket, amely OGYÉI-számmal rendelkezik, erről a gyógyszertárban mindig tudnak felvilágosítást adni. Számos terméken matrica is jelzi, hogy egészségpénztárra megvásárolható.

Vásárolhatunk ezenkívül babaápolási termékeket. A skála nagyon széles: testápoló, babafürdető, babaolaj, hintőpor, lázmérő, légzésfigyelő, bébiőr, törlőkendő, pelenka vagy tápszer mind elérhető egészségpénztári kártyával.

Fizethetjük innen a szemüvegünket, kontaktlencsénket is, és beszerezhetünk gyógyászati segédeszközöket és orvostechnikai eszközöket, mint amilyen a légtisztító, vércukorszintmérő, vérnyomásmérő, inhalátor, párásító vagy a fogszabályozó.

egészségpénztár

Vannak pénztárak, amelyek szerződésben állnak drogériákkal is, ahol az egészségkártyánkkal közvetlenül fizethetünk úgy, hogy a pénztárgép figyelmeztet, ha olyan termék lenne a kosarunkban, amelyet nem vehetünk meg egészségpénztárral.

Járhatunk belőle magánorvoshoz, szűrővizsgálatokra, megelőző és egyéb gyógykezelésekre és terápiákra.

Arra érdemes figyelni, hogy míg terméket bárhol vásárolhatunk, szolgáltatásokat csak a pénztárral szerződött szolgáltatóknál vehetünk igénybe. Akkor sem feltétlenül kell azonban aggódnunk, ha az általunk választott szolgáltató nem áll kapcsolatban a pénztárral. Az egészségpénztár felkeresi, és megpróbál vele szerződést kötni. Ha ez sikerül, akkor már az első számlánkat is elszámolhatjuk.

Az egészségpénztárnál igénybe vehető szolgálatások másik nagy csoportját az önsegélyezés jelenti. Ennek keretében a pénztárból felvehetünk egyszerre nagyobb összeget például gyermek születése, beiskolázása kapcsán, de havonta kiegészíthetjük vele a munkakeresési járadékunkat, lakáshitel-törlesztőnket, GYED-ünket is.

Az önsegélyező szolgáltatásoknál arra kell figyelnünk, hogy csak a már 180 napja a pénztárban tartott egyenlegünk terhére használhatjuk ki őket. Érdemes tehát tartalékolni a pénztárban bizonyos összeget, ha tudjuk, hogy szükségünk lesz rá.

A pénztárak azzal tudják segíteni a tagokat a 180 napos egyenleg összegyűjtésében, hogy miután befizettünk a számlánkra, mindig abból a pénzből költhetünk, ami legutoljára került oda, így amíg van megfelelő egyenlegünk, a legrégebben beutalt pénzünk a számlánkon marad.


Mennyibe kerül az egészségpénztár?

Az egészségpénztárnak minden 16 évét betöltött személy tagja lehet. Általában vállalnunk kell bizonyos összegű minimális tagdíj befizetését, de nem fontos ezt havonta megtennünk. Befizethetünk negyedévente, de akár évente is, bár kevésbé terheli meg a pénztárcánkat a havi rendszeres fizetés. A minimális tagdíj pénztáranként eltérő, általában havi 2 000 és 10 000 forint között mozog.

Az általunk befizetett pénz nagy része a saját személyre szóló számlánkon landol, ahonnan akár azonnal szabadon elkölthetjük. Egy kisebb része pedig a pénztár működési költségét fedezi. Ezt a költséget minden befizetés után levonják tőlünk.

A költség mértéke pénztáranként eltérő. Van, ahol egységesen a befizetett összeg egy bizonyos százaléka, de van, ahol minél nagyobb összeget utalunk az egészségpénztárba, annál kisebb költséggel kell számolnunk. Általában 8 és 1,5% közötti a levonás, de ahol nem függ a befizetés mértékétől, ott 6% körüli a jellemző.

Fizetnünk kell még a kártya díját is, de ez nem nagy összeg, általában 2 000 és 6 000 forint között van, és a kártya 3-5 évig érvényes.

egészség pénztár

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül


Így kerülnek az egészséggel kapcsolatos kiadásaink kevesebbe!


Az adóvisszatérítésnek köszönhetően az egészségpénztárral nemcsak egészségtudatosabban élhetünk, de spórolhatunk is. Ez a lehetőség azok számára nyitott, akik személyi jövedelemadót fizetnek.

Az éves egészségpénztári befizetéseink után az állam 20% adóvisszatérítést ad, maximum 150 000 forintot. Ez azt jelenti, hogy az abban az évben befizetett adónkból ennyit visszakapunk az egészségpénztári számlánkra.

Mindhárom típusú önkéntes pénztár esetében él a 150 000 forintos limit, tehát ha van nyugdíjpénztárunk, és oda fizetünk be pénzt, akkor az is beleszámít. Viszont azt mi dönthetjük el, hogy a több pénztárunk közül hová kérjük a visszatérítést.

egészségpénztár

Ahhoz, hogy a teljes 150 000 forintot visszakapjuk, összesen évi 750 000 forintot kell a számlánkra fizetni, azaz havi 62 500 forintot. Ez elég sok pénznek tűnik, és talán úgy gondoljuk, hogy sosem használnánk fel ezt az egészségünkre, de ha belegondolunk abba, hogy egy magánorvosi konzultáció 30 000 forint körül mozog, hogy magánellátás keretei között akár kisebb műtéteket is elvégeztethetünk, vagy hogy gyermek születésekor akár 1 millió forintot felvehetünk segélyként a pénztári számlánkról, már nem tűnik olyan soknak. Ha megtehetjük, érdemes magasabb befizetésekben gondolkodnunk, mert az adónkat annál nagyobb mértékben csökkenthetjük.

Figyeljünk arra, hogy legyen személyi jövedelemadónk, amiből megkaphatjuk a visszatérítést. Először is annak a családtagnak a nevére érdemes tehát egészségpénztári számlát nyitni, aki dolgozik, és így adót fizet. Másrészt, ha kapunk más visszatérítést is, például mi vesszük igénybe a gyermekek után járó adókedvezményt, akkor figyeljünk arra, hogy maradjon annyi adónk, amiből visszakaphatjuk a pénztári befizetéseink 20%-át.

Adókedvezményt nem csak a befizetések után kaphatunk. Ha a pénztárban tartott pénzünket két évre lekötjük, akkor azért is visszakapunk 10%-ot, illetve ha prevenciós szolgáltatásokra költünk, az után 20% jár vissza. Utóbbi esetben tehát a kifizetésért is kaphatunk kedvezményt.

Ezeket különösen érdemes kihasználni akkor, ha a befizetések után nem tudjuk kihasználni a teljes adóvisszatérítési keretünket.

Egészségpénztárra azért is célszerű vásárolni és szolgáltatásokat igénybe venni, mert a szolgáltatók gyakran kedvezményeket adnak a pénztáragoknak. Ennek a mértéke akár 5-20% is lehet.

Ráadásul a pénztárba tett pénzünk még némi hozamot is termel nekünk. Ne számítsunk nagy összegre, az elmúlt években 1-2%-kal lehetett számolni, de ez is jobb, mintha a pénzünket otthon tartanánk.

Egészségpénztári számlát nyitni nem bonyolult, van, ahol teljesen online is megtehetjük. Pénzt beutalni pedig még ennél is egyszerűbb. A számláinkat a pénztár gyorsan, akár 1-2 napon belül feldolgozza és visszautalja, de létezik olyan egészségpénztári kártya, amelyet közvetlenül összeköthetünk a bankkártyánkkal. Így a fizetés nem is lehetne kényelmesebb.

egészségpénztár

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938
+36 30 996 7947

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.