ELLENANYAG SZINT MÉRÉS

Minden, amit az új koronavírus laborvizsgálatairól tudni érdemes

Euromed Ambulance Kft.

Mi az az ELISA vérteszt?

ELISA teszt a legmegbízhatóbb, nagy érzékenységű mikrobiológiai eljárás, ami képes kimutatni, hogy egy adott személy szervezetében kimutatható-e a szervezete által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest.
Minden kórokozó, így a vírus fertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, így először az IgA, utána IgM, majd az IgG típusú ellenanyagok mutathatók ki a vérben.
A mai tudásunk szerint a COVID-19 vírus ellen termelt IgA (kezdeti) típusú ellenanyag a fertőzés után 2-4. napot követően, az IgM (korai) típusú ellenanyag a fertőzés után a 9-10. napot követően, az IgG típusú (késői) ellenanyag a fertőzés után 12-14. napot követően mutatható ki a vérből, teljes vér, vérszérum, vagy vérplazma segítségével.

Kiknek lehet indokolt a teszt elvégzése?

Az ELISA vizsgálat alkalmas arra, hogy a későbbiekben utazáshoz illetve munkahelyhez igazolni tudjuk átestünk a fertőzésen. Koronavírus útlevél használatához is jó lehet.

Akik igazoltan átestek már a COVID-19 betegségen, de kíváncsiak arra, hogy szervezetük termelt-e elegendő antitestet a betegség után.

Akik korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak, de hivatalos PCR vagy Antigént teszttel nem igazolták a fertőzésüket, de szeretnék megtudni, vagy igazolni, hogy átestek a COVID betegségen.

Akik nem feltétlenül szeretnék beoltatni magukat, de szeretnék magukat biztonságban tudni, vagy szabadon mozogni.

Fiatalok vagy akiknek nem voltak tüneteik, egészségügyi panaszaik amik a COVID betegségre utaltak volna, de kíváncsiak arra, hogy átestek-e a betegségen és szervezetük termelt-e antitestet és / vagy szeretnék igazolni, hogy átestek a COVID betegségen.

Amennyiben vissza akarunk térni a munkába, esetleg idősebb szeretteinket látogatnánk meg vagy orvosi beavatkozásra várunk, különösen indokolt lehet megtudni, hogy átestünk-e már a fertőzésen.

Hogyan történik a mintavétel? 

Az ELISA vizsgálat vénából vett vérből történik. A vérvételt különösebb felkészülést nem igényel, de vizet lehet és ajánlott is fogyasztani bőségesen, hiszen ez nagyban könnyíti a mintavételt és egyúttal minimalizálja az ezzel járó kellemetlenségeket. Alkoholt, üdítőt és kávét azonban tilos fogyasztani a mintavételt megelőzően, ezek ugyanis befolyásolhatják a vizsgálati eredményeket.

Van a mintavételnek mellékhatása? 

A vérvételi vizsgálatoknak semmilyen mellékhatásuk nincs. A vérvétel után pár percig javasoljuk a pihenést, folyadék fogyasztását az esetleges szédülés, vagy alacsony vérnyomással járó rosszullét elkerülésére. A vérvétel helyén ritkán, de előfordulhat pirosodás, véraláfutás.

Hogyan kell értelmezni az eredményt? 

IgG pozitivitás: - a vizsgált személy esetében már korábban (akár tünetmentesen) lezajlott a COVID fertőzés.
IgG és IgM pozitivitás: a vizsgált személy nemrégen átesett a COVID fertőzésen, vagy még éppen akut fertőződési fázisban van. Ebben esetben fennáll a vírus ürítés veszélye, PCR vizsgálat javasolt a fertőzőképesség kimutatása céljából.
IgM pozitivitás: korai fertőzés, még akut fázisban van a páciens, IgG, hosszútávú antitest még nem jelent meg a vérben. Valószínűsíthető a vírus ürítés, mindenképpen PCR vizsgálat és elkülönítés szükséges.
IgG és IgM sem mutatható ki: A páciens vagy nem fertőzött, vagy szervezete nem termelt megfelelő mennyiségű ellenanyagot. Amennyiben igazolt COVID fertőzöttel kontaktálódott, vagy tünetek jelentkeznek nála, úgy mindenképpen szükséges PCR vagy Antigén vizsgálat a fertőzőképesség kimutatására.

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.