EgészségTár

Április 2.  2023. 04. 02.
AUTIZMUS VILÁGNAPJA

Autizmus világnapja: ez még mindig nem betegség, amiből ki kéne gyógyulni

Az ENSZ határozata alapján tizenöt éve tartjuk április másodikán az autizmus világnapját – minden századik ember érintett.
A különböző világnapok remek lehetőséget adnak arra, hogy egy-egy fontos társadalmi jelenségre hívjuk fel a figyelmet, vagy nagyobb figyelmet szenteljünk azoknak az embereknek, akikről a hétköznapokban kevesebb szó esik, vagy akiknek ahhoz, hogy méltó és egyenlő életet élhessenek, több segítségre lehet szükségük a többségi társadalom részéről.


Világszerte milliók, itthon akár százezrek élnek autizmus spektrumzavarral.

Utóbbi szám megdöbbentő lehet, de kutatások szerint 100 ból 1 ember érintett lehet, még ha nagyon eltérő mértékben is. A spektrum kifejezés ugyanis arra utal, hogy az állapot megjelenési formái nagyon különbözőek, annak súlyossága rendkívül sokféle lehet, és hogy az autizmus egyaránt társulhat kiemelkedően magas, vagy épp alacsonyabb intellektussal is.

Az ezzel az állapottal kapcsolatos elfogadást, az állapot jobb megértést nemcsak a világnap és az annak kapcsán idén is világszerte megrendezésre kerülő rendezvények segíthetik, de a témát érintő cikkek, interjúk is, melyekből néhány korábbi, a lapunkban megjelent írást gyűjtöttünk most össze. 

autizmus

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is

Autizmussal élni

Az autizmus spektrumzavar kapcsán több inspiráló, sokszor megindító emberi történetet mutattunk be:

Nem földönkívüli, csak autista címmel Pápai Ildikó és fia, Gergő történetét mutattuk be V. Kulcsár Ildikó interjújában. A tartalmas beszélgetésből kiderül, mi okozza a legnagyobb nehézséget egy szülőnek gyereke állapotának elfogadásában, és hogy közös munkával és az egymásra való odafigyeléssel milyen messzire lehet jutni.

Emellett létezik néhány olyan kezdeményezés és terápiás módszer, ami segíthet az autizmussal élők mindennapjait gördülékenyebbé tenni.
A zeneterápia autizmusterápiában kiemelkedő jelentőségéről nemrégiben összefüggést mutattak a zeneterápia és az autista kisgyerekek kognitív képességeinek javulása között.


Lehetőségeinkkel élni

És hogy mit tehetnek egy jobb világért azok, akiket testközelből nem érint az autizmus spektrumzavar? Az elfogadás leggyorsabb útja a kommunikáció, a leghatathatósabb pedig, ha ez már gyerekkortól elkezdődik. Ha tehetjük, vigyük el gyerekeinket a világnap egy-egy rendezvényére, meséljünk nekik, beszélgessünk velük az autizmus spektrumzavarról és úgy általában a sokszínűségről és elfogadásról, mutassunk jó példát az egymás iránti tiszteletre azzal, hogy boltban, hivatalban, jártunkban-keltünkben saját és a másik méltóságát megőrizve kommunikálunk, a világnap alkalmából pedig húzzunk magunkra valamilyen kék színű ruhadarabot, hogy a környezetünkben élők figyelmét is felhívjuk egy fontos ügyre. 

autizmus nem betegség

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül

Forrás: noklapja.hu

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938
+36 30 996 7947

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.