Hírek a nagyvilágból

1055 Budapest, Markó u. 22.  2021. 12. 29.
Kresz Géza Mentőmúzeum

Küldetés: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.

Cél: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is

 Mentéstörténet

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította.
A múzeum látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.
A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

koncert

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül


Pincekórház

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállítással emléket állítanak az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

mentősök

Gyakran ismételt kérdések

A múzeum minden látogató számára ingyenes.

Kerekesszékes látogatók számára a Mentéstörténeti tárlat és a Veterángarázs látogatható.
A Pincekórház 1956 kiállításunk a meredek lépcsőfokok és a szűk folyosók miatt kerekesszékes látogatók számára nem biztonságos. 

Egyéni látogatás esetén nem szükséges bejelentkezni.
Csoportos látogatás esetén (kb. 10 főtől) tárlatvezetés igényelhető. Ebben az esetben feltétlenül szükséges előzetesen időpontot egyeztetni! 

Kisgyermekek (óvodások, alsó tagozatos iskolások) szülői avagy tanári felügyelettel látogathatják a múzeumot. 


A tárlatvezetések hossza körülbelül egy-másfél óra. Ebbe bele tartozik a múzeum központi kiállításának, a Mentéstörténeti tárlatnak a bemutatása - igény esetén rövidfilm vetítéssel -, a Pincekórház 1956 kiállítás megtekintése, valamint - időszaki kiállítás esetén - a Mentőpalota-garázs kiállítótérbe tett látogatás is.
Tárlatvezetéssel egybekötött csoportos látogatás hétköznap 9 és 15 óra, szombaton fél 10 és 13 óra között lehetséges.

Igen, múzeumunk látogatói szabadon készíthetnek fényképeket kiállításainkról. 

Forrás: mentomuzeum.hu

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.