EgészségTár

Emésztőrendszeri megbetegedések  2022. 11. 15.
A máj működése és betegségei

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja. A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat.

Az epe és a máj szoros anatómiai egységet alkot szervezetünkben. A máj a felhas jobb oldali részén helyezkedik el, ennek alsó felszínén található az epehólyag. A májkaputól a patkóbél felé húzódik a közös epevezeték. A szoros kapcsolat ellenére nem sok hasonlóságot találunk a két szerv között, bár bizonyos testi működésekben mindkettő egyaránt részt vesz.

A vér a májba két helyről érkezik: a belekből és a szívből.

A bélfalat sok vékony ér, kapilláris hálózza be – ezen keresztül szívódnak fel a bevitt tápanyag alkotóelemei. Ezek a portális vénába, vagyis a májkapu-gyűjtőérbe ömlenek, ezen keresztül jut a vér a májba. Ezután átáramlik azon a szivacsos, apró csatornák alkotta hálózaton, amely a máj belsejében található. Ez alatt az út alatt átalakulnak a megemésztett tápanyagok és a káros anyagok.

A szív felől a májartérián keresztül érkezik a májba a vér, ez szállítja az oxigént, amely a májszövetet működésben tartja. Található még benne – egyebek mellett – koleszterin, ennek feldolgozására szintén a májban kerül sor. A két helyről érkező vér ezután összekeveredik, és a májvénán átáramolva visszajut a szívbe.

máj működése

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is

A máj szerepe szervezetünkben

A májban a vérből kiszűrődnek a baktériumok és az olyan toxikus anyagok, melyek a bélből szívódtak fel. A szervezetünk méregtelenítéséért felelős szerveink közül egyik a máj.

Másik célja a tápanyagok tovább bontása, illetve a feldolgozott tápanyagokból új vegyületek szintetizálása, hogy szervezetünk fel tudja használni azokat. Az immár tápanyagban bővelkedő vért a máj a nagyvérkörbe engedi. A szükséges anyagcsere-folyamatok rendkívül nagy sebességgel történnek.

A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja.

A májban keményítő, pontosan glikogén is raktározódik: amikor a szervezetnek szüksége van rá, mert fokozott fizikai vagy agyi megterhelés éri, szőlőcukorként, azaz glükózként kerül a véráramba, és megemeli a vércukorszintet.

Szervezetünkben jelentős vasraktárat is képez, továbbá egyes vitaminokat is képes tárolni. Ha komoly tüneteket okozó hiánybetegség lép fel, a máj nagyfokú károsodása is állhat a háttérben.

Mindezek mellett szintetizáló, tehát vegyületépítő feladata is rendkívül fontos. A máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük. Sőt, a véralvadáshoz szükséges anyagokat, véralvadási faktorokat is előállít, továbbá bizonyos hormonok (szteroid hormnok, inzulin, glukagon ösztrogén) anyagcseréjében is részt vesz.

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül


A máj betegségei lehetnek

- Vírusos eredetűek: akut és krónikus vírusos májgyulladás (hepatitisz)
- Alkohol okozta betegségek: alkoholos zsírmáj, májcirrhosis
- Életmóddal összefüggő állapotok: nem alkoholos zsírmáj, májmegnagyobbodás, szelén hiány - (emelkedett GOT, GPT értéket okozhat)
- Anyagcsere-betegségek: hemokromatózis, Wilson-kór, alfa1-antitripszin hiány, Reye-szindróma
- Májdaganatok (jó- és rosszinduatú)
- Gyógyszer vagy toxikus vegyületek okozta májártalom
- Szisztémás betegégek részeként: szívelégtelenség, veseelégtelenség, gasztrointesztinális betegségek
- Terhességgel összefüggő állapotok (pl. terhességi zsírmáj, HELLP-szindróma)
- Autoimmun betegségek, pl. autoimmun májgyulladás

kullancs csípés okozta bőrelváltozás

Forrás: webbeteg.hu

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938
+36 30 996 7947

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.