EgészségTár

Mozgásszervi megbetegedések  2023. 01. 03.
Ez történik a csípőprotézis-műtét előtt, alatt és után

Csípőprotézis-műtétet akkor végzünk, amikor a csípőízület teljesen elkopik, és ez fájdalmat okoz, nehezíti a mozgásképességet. A csípőprotézis-beültetés nagy műtétnek számít, altatásban vagy gerincvelő-érzéstelenítésben zajlik.


A csípőprotézis-műtét elvégzésének feltételei

A csípőprotézis-műtét gyakran jár olyan fokú vérveszteséggel, amelyet vérátömlesztéssel kell pótolni. Célszerű ezért a beteg szervezetét jól előkészíteni a beavatkozásra. Mindenképpen jó általános állapotban, fertőzésektől mentesen érdemes nekivágni!

Mivel idegen anyagot juttatunk be a szervezetbe a beültetés során, nagyon fontos, hogy ne legyen a szervezetben tünetmentes gyulladás, bakteriális fertőző forrás sem, mert a baktériumok szeretnek megtelepedni ezek felületén. Amennyiben a baktériumok megtelepszenek a protézis felületén, előbb-utóbb lazulást fognak létrehozni.

csípőprotézis műtét

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is

Milyen fertőzések lehetnek a szervezetünkben?

1. Rossz fog, fogágybetegség. Fontos, hogy ne legyen ilyen! Sajnos sokszor tünetmentes beteg esetén is előfordulhat tályog a foggyökerek mellett. A legbiztosabb diagnózist panoráma röntgen felvétellel lehet adni ezekben az esetekben, tehát fogorvosi vizsgálat, szükség szerint panoráma felvétel mindenképpen előzze meg a műtétet.

2. Húgyúti fertőzés. Idősebb betegek esetén gyakoriak a húgyúti infekciók. Ezek magas baktériumszámmal, baktériumürítéssel járnak. Ezen fertőzések a keringéssel bárhova el tudnak jutni, így a protézishez is. Műtét előtt vizelet baktérium vizsgálatot végzünk.

3. Fekélyek, bőrsérülék. Nem ideális a műtét fekélyes lábak esetén! A fekélyeken, bőrsérüléseken nagyon sok baktérium tapad.

A csípőprotézis-műtét elvégzésének feltétele még a megfelelő belszervi állapot: a jó szívműködés, a megfelelő keringés és légzés, a jó vérnyomás, illetve nagyon fontos a jó vércukorérték. A rossz szénhidrátanyagcsere sajnos nagyon rontja a sebgyógyulást, továbbá táptalaj a baktériumok számára, egyenes út a fertőzésekhez.

A műtéti előkészítés

Szívritmuszavar (súlyos esetben szívelégtelenséghez vezetve), felborult anyagcsere, alultápláltság a fogyás és hasmenés miatt, fokozott fertőzéshajlam lehet a kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés következménye.

Mi a thyreotoxikus krízis?
Kifejezett túlműködés esetén bármely életkorban előfordulhat, de újszülöttben és idősekben súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ellátása sok esetben intenzív osztályos feladat. Láz, magas vérnyomás, szapora szívverés, idegrendszeri és emésztőrendszeri tünetek, akár szívelégtelenség is felléphet.

Pajzsmirigy-túlműködés és meddőség, fogamzás

Ha a beteg fertőzésektől mentes, jó általános állapotban van, akkor indulhat a műtéti előkészítés, amely a műtét eredményessége szempontjából legfontosabb momentum.

A műtét előtti napon elkezdjük a véralvadásgátló kezelést, este pedig mindenképpen fontos a hashajtás elvégzése.

A csípőprotézis-beültetés előtti reggelen vénát biztosítunk a betegnek, infúziót kötnek be a nővérkék még fent az osztályon, katéter behelyezés történik. Megkapja a beteg ismét a véralvadásgátlót, továbbá a műtét előtt antibiotikumot is adunk. A műtéti területet leborotválják, ha erre szükség van.

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül

A műtét menete

A beültetés altatásban, vagy gerincvelő-érzéstelenítésben zajlik. Ez utóbbi megoldás szerencsésebb a műtéti utáni fájdalomcsillapítás szempontjából. Az érzéstelenítést vagy altatást altatóorvos (aneszteziológus) végzi.

Amikor a beteg műthető állapotba kerül (elaltatták, vagy elérzéstelenítették), fertőtlenítjük a műtéti területet és steril anyagokkal körbeizoláljuk azt.

A csípőízület mélyen a bőr, izmok alatt helyezkedik el. A bőr átmetszése után át kell jutni az izomrétegeken is. Amikor elérkezünk az ízületi tokhoz, azt is bemetsszük. Ahhoz, hogy hozzáférjünk az ízületet alkotó csontokhoz, ficamítani kell az ízületet.

Amikor ez megtörtént, lefűrészeljük az elkopott combfejet, erre már nem lesz szükség a későbbiek során. A medencének az elkopott vápa részét elektromos maróval készítjük elő, így egy porctalanított, szép sima felületet kapunk. Ebbe helyezzük majd a csípőprotézis műanyag vápáját.

A combcsont üregét is előkészítjük, erre a célra készített reszelőkkel történik a velőűr előkészítése a szár befogadásához. A combcsontba fém szár kerül.

Ezek után történik a megfelelő méretű fej kiválasztása, amely a szárra kerül. Próbákkal ellenőrizzük, hogy megfelelő legyen a végtaghossz és a végtag stabilitása is. Az ízületnek feszesnek kell lennie, hogy ne ficamodjon ki a használat során.


Műtét után, a kórházban és otthon

A műtét utáni első napon már igyekszünk minden beteget felállítani, nagyon hamar megkezdődik a mobilizálás. Az ágyban mozgatógép és gyógytornász is segít az ízület mozgástartományát és az elveszett izomerőt visszaállítani.

A séta is indul a műtét utáni egy-két napon belül. Gyógytornász és mozgatógép mindennap segíti a felépülést, ugyanis a beültetés eredményességét nagy mértékben a gyógytorna határozza meg. A véralvadásgátló kezelés is folyamatos a műtét utáni napokban.

Általában varratszedés után bocsátjuk haza a betegeket, ami a 10. napon esedékes. Otthon még 30 napig véralvadásgátló injekciót kell kapni, vagy tablettát szedni.

csípő röntgen

A gyógytorna otthon sem maradhat el! Minden nap újból és újból meg kell csinálni a megtanult tornasort, ezzel lehet visszanyerni az izmok erejét és a mozgást.

Járókerettel tehermentesítünk 4-6 hétig cementes protézis, 6-8 hétig cement nélküli protézis esetén. Műtét után 6 héttel mindig van egy kontroll röntgenvizsgálat, ahol látjuk, hogy a protézis alkotóelemei a megfelelő helyzetben vannak-e. Ezt követően engedhető meg az ízület fokozatos terhelése.

Élet a csípőprotézissel

Protézis műtét után nem végezhetünk mindenféle mozgásformát, ugyanis csavaró mozdulattal még a tökéletesen beültetett csípőprotézist is ki lehet ficamítani. Ezzel szemben a teljes felépülést követően nyugodtan lehet óvatosan sportolni: sétálni, úszni, kerékpározni.

Egy dolgot ne felejtsünk el soha, ha protézisünk van: a protézis sokkal merevebb anyagból készül, mint a csont, ezért ha valaki elesik, könnyel eltörhet a combcsont a protézis alatt. Az is előfordul, hogy az esés miatt kilazulnak a protézis komponensei. Egyszóval: a protézises beteg nagyon vigyázzon, hogy ne essen el!

A csípőprotéziseknek kihordási ideje van, véges élettartamúak. Ez azt jelenti, hogy 10-15 évente ki kell őket cserélni, mivel kilazulnak. A kihordási időt alapos műtéti előkészítéssel, és a műtét utáni szorgalmas gyógytornával ki lehet tolni.

Forrás: webbeteg.hu

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938
+36 30 996 7947

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.