EgészségTár

Csökkenteni kell az újabb infarktus rizikóját!  2022. 03. 22.
4 fontos tanács szívinfarktus után

Egy szívinfarktus mindenképpen sorsfordító jelentőségű esemény egy ember életében, teljesen természetes, hogy a legtöbben mindent megtennének azért, ne kelljen újból átélniük. De vajon tudjuk-e, mi az a „minden”, amit valóban megtehetünk, hogy megelőzzünk egy újabb infarktust? 

A szívinfarktus után minden beteg részt vesz egy rövidebb-hosszabb rehabilitáción, de arra már kevesebben gondolnak, hogy mekkora jelentősége lehet az infarktus utáni hosszú távú kardiológiai gondozásnak. Ugyanakkor abban is a sok bizonytalanság, esetleg téves elképzelés, hogyan lehet, hogyan érdemes élnie ezek után egy személynek. Már csak azért is fontos ismerni az alapvető szabályokat, mert bár az első szívinfarktus után az emberek többsége teljes és hosszú életet élhet, de a 45 évnél idősebb páciensek 20 százalékánál nagy kockázata van egy újabb szívinfarktus bekövetkezésének a következő öt évben.
De mielőtt bárki megrettenne a veszélyeztetettség miatt, fontos tudni, hogy a mai hatékony terápiák olyan nagy mennyiségű vizsgálat eredményeire épülnek, hogy mára nyolcszor kevesebb az infarktus miatt bekövetkező halálozás, mint 25 évvel ezelőtt!

Ha betegszállításra van szüksége
forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfélszolgálatunk 0 - 24 óráig elérhető ünnepnapokon is


Mi a 4 legfontosabb szabály, amit érdemes betartani?


 Úgy kell szedni a gyógyszereket, ahogyan azt az orvos rendelte!
Az elrendelt gyógyszerek jelentősen csökkentik egy újabb szív-érrendszeri esemény bekövetkeztét, a jó értékek fenntartását. Fontos megérteni, mit miért kell szedni, még akkor is, ha nincsenek érezhető tünetek, és a páciens alapvetően jól érzi magát. A rendszeresség záloga lehet, ha mindig ugyanabban az időpontban vesszük be a gyógyszereket - ebben segítség lehet egy napokra beosztott gyógyszeradagoló, egy napló vagy akár egy mobiltelefonos applikáció.

pajzsmirigy

 Rendszeresen részt kell venni a kardiológiai felülvizsgálatokon

A rendszeres kontrollvizsgálatok lehetőséget adnak a kezelőorvosnak, hogy ellenőrizze a páciens állapotát, és az esetleges képalkotás és laborvizsgálatok után meggyőződjön róla, megfelelően hatnak-e a gyógyszerek. Szükség esetén lehetőség van a módosításra, váltásra, vagy akár a megnyugtató tudatra, hogy minden rendben. A tévhitekkel szemben, a felülvizsgálat akkor is kihagyhatatlan, ha nem jelentkezik konkrét panasz!

Minimalizálni kell a rizikófaktorokat

Annak, aki már átesett egy infarktuson, még inkább oda kell figyelnie a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésére, a cukorbetegség kezelésére, az dohányzás elhagyására, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás bevezetésére. Ebben a kardiológus és más szakemberek együttesen adhatnak támogatást, közreműködésükkel jó eséllyel kialakítható egy olyan életmód, ami jelentősen csökkenti a második infarktus kialakulásának esélyét. Ebben a folyamatban játszhat nagy szerepet a pszichológus is, aki abban is segít, hogyan lehet akár új, egészségesebb, biztonságosabb alapokra építeni az életünket.

Figyelni kell a hosszú távú kardiológiai gondozásra

A hosszú távú kardiológiai gondozás megelőzhet egy második infarktust.- Szívinfarktus után már a kórházban elkezdődik a rehabilitáció a gyógytornász és az orvos irányítása mellett, majd szanatóriumban vagy járóbeteg szakambulancián folytatódik az. Amikor azonban ennek a szakasznak is vége, a páciensre van bízva, hogyan folytatja az életét. Mivel infarktus után nagyon gondosan és biztonságosan ajánlatos beépíteni a mindennapokba a mozgást, kialakítani az étkezést, esetleg leadni a plusz kilókat (amelyek szív-érrendszeri kockázati tényezőnek számítanak) és kezelni a minket érő stresszt, érdemes ebben szakemberekre bízni magunkat – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A hosszú távú kardiológiai gondozás keretein belül elsősorban kardiológus, igény esetén pedig dietetikus, mozgásterapeuta és más szakorvosok csapatként segít a megfelelő életmód kialakításában – természetesen a megfelelő vizsgálatok, tesztek eredményeire építve.

Ismerje meg kedvező árainkat

Betegszállítás rejtett költségek nélkül

Magyar Englishpowered by profiweb

Adatkezelési és cookie tájékoztató

Keressen minket bizalommal

Pósa Lajos utca 9

1185 Budapest

info@mentosok.hu
euro.m.ambulance@gmail.com

+36 70 255 7938
+36 30 996 7947

Kövessen minket a Facebook-on

Euromed Ambulance

Töltse ki az online adatlapot

Az adatlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot.